tiistai 16. helmikuuta 2016

Smeg jääkaappi-pakastin...


Olen aina haaveillut Smeg jääkaapista, mutta keittiössäni ei vaan ole tarpeeksi tilaa, niinpä päätin toteuttaa unelmani minikoossa. Googletin melkoisesti ensin taustatietoa jääkaapin rakentamisesta, enkä löytänyt ensimmäistäkään Smeg jääkaappia nukkekotiin, samankaltaisia löytyi kylläkin. Päätin rakentaa sen kokonaan pahvista, jotta saan pyöreän muodon helpoiten. Olisin myös halunnut maalata sen kiiltävällä pinkillä spraylla, mutta sitä löytyi vain nettikaupoista, enkä luottanut täysin värikarttoihin. Sävythän voivat vaihdella melkoisesti jo tietokoneen asetustenkin mukaan. 

Kokeilin akvarellimaalia rakentamaani protoon, sain sävyn oikeaksi, mutta maali kuivui todella epätasaiseksi, eikä sitä saanut hiottua. Testasin myös Maraboun askartelumaalia, jossa ilmeni sama ongelma. Lopulta päätin maalata sen kiiltävällä Helmi kalustemaalilla telaa käyttäen, jolla olen maalaillut ennenkin pahvia ja lopputulos on ollut tasainen. Kalustemaalin kiiltokin oli tosi hyvä.
Rakentamani proto oli liian kookas ja päätin myös siirtää pakastimen alhaalta ylös. Tulostin Smeg jääkaapin mallikuvat pöydälleni ja aloin kasaamaan jääkaappia. Käytin 1mm:stä puupahvia, jota liimasin kaksi päällekkäin saadakseni hieman tukevamman rungon ja enemmän pyöreyttä kulmiin. Jääkaapin yläreunaan liimasin pahvia 1,5cm:n paksuudelta. Ovet ja pohjan tein 0,5cm paksuisiksi. 

Hiottuani kulmat pyöreäksi käänsin rungon alassuin pöydälle ja asettelin ovet tarkasti sen alle. Näin sain piirrettyä oviin saman kulmien pyöreän muodon. 

Seuraavaksi levitin pikasilotetta runkoon ja oviin ja sen kuivuttua hioin tasaiseksi. Tässä kohdin olisi  voinut käyttää Gessoakin, mutta pikasilotteella sain nopeammin pinnan tasoitettua ja muotoiltua pyöreämmäksi. 

Pikasilotteen kuivuttua maalasin rungon ja ovet telalla Orkidea sävyisellä kalustemaalilla.  Maalin kuivuttua kaiversin runkoon ja oviin paikat saanoille. Näin saranat tulevat tiivimmin, eivätkä ne nosta ovia rungosta liikaa.Olin aikaisemmin ostanut kultaisia saranoita askarteluliikkeestä, mutta olisin halunnut hopeiset, niinpä kokeilin tehdä saranat lämpökynttilän tuikkukiposta. Saranat onnistuivat ihan hyvin ja ovetkin toimivat, mutta koska ovet ovat melko painavat, niin saranat alkoivat antamaan periksi, kun ovia availi. Varmasti nuo ovat hyvä kikka tehdä saranat, mutta kevyisiin oviin...niinpä laitoin nuo kultaiset saranat, joita hieman kavensin rungon paksuuteen sopivaksi.

Tuikkukiposta leikkasin Smeg tekstin saksilla. Tein ääriviivat tussilla ja leikkaamisen jälkeen puhdistin kirjaimet kostutetulla vanupuikolla.

Tukevasta kalvosta, grillitikuista ja kiiltävästä valokuvapaperista tein hyllyt ja vihanneslaatikon (jota kuitenkin hieman muutin lopuksi).

Kynistä leikkasin oviin vetimet ja noissa rauta "nippuloissa" olikin sopivasti kaiverrettu "S";)

Jääkaapin sisäosan vuorasin kiiltävällä valokuvapaperilla ja kiinnitin ovet paikoilleen pikaliimalla.

Pakastimeen halusin jäätä, jotta se näyttäisi realistisemmalta. Yritin etsiä netistä kikkaa sen toteuttamiseen ja ainoat mitä löysin, oli toteutettu maalilla. En oikein luottanut omaan maalaustaitoon ja halusin kokeilla jotain muuta, sitten sain ajatuksen sokerista! Tein ensin kokeilun valokuvapaperille sirottelemalla talousokeria Erikeeperin päälle ja ilokseni huomasin, että sokeri alkoi hieman sulamaan, jolloin se näytti ihan jäältä! Eikun pakastimeen sama homma ja sokeri/liiman kuivuttua lisäsin päälle vielä lisää liimaa, jotta sokerit eivät karkaa ulos. Siinä se nyt on,  monen viikon työrupeama ja täytyy kyllä sanoa, että kun tämä tuli viimein valmiiksi olo on jotenkin tyhjä...outo fiilis, mitä sitä tekisi seuraavaksi? Pitänee mennä ruokakauppaan, sillä jääkaappi on jokseenkin tyhjä...

9 kommenttia:

 1. Wau. Todella hienoa työtä.Hienoa tuo työvaiheiden kuvaus, noiden ohjeiden mukaan voisin ehkä itsekin yrittää jääkaapin tekoa Nalletalooni.

  VastaaPoista
 2. Todella hyvää työtä, ja paljon vaivaa olet nähnyt, mutta niinpä lopputulos onkin upea.

  VastaaPoista
 3. Hello Katajamaki,
  This is beautiful. In the picture it looked like a real fridge. The paint is perfect and the interior is superbly crafted. Bravo!
  Big hug
  Giac

  VastaaPoista
 4. Incredible! Thank you for sharing how you achieved this wonderful miniature fridge.
  Great work!!!
  Hugs< Drora

  VastaaPoista
 5. I have just gone through your blog and I think your work is fantastic. I love your fridge.
  Hugs Maria

  VastaaPoista
 6. Hello, popped over from Drora's minimundo. Have joined as a new follower. You have a really lovely blog and I have really enjoyed reading. Will be back soon, Pam in Norway

  VastaaPoista
 7. Holaaaa, que blog tan precioso tienes :D, te acabo de descubrir y me quedo fijo por aquí, estoy empezando en el mundo de las miniaturas que me encantan y tu blog es pura inspiración.
  Besote!!!!!

  VastaaPoista