Sivut

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Emma tuolin ohje/Emma chair tutorial...

Emma tuolin valmistamiseen tarvitset tukevaa helposti leikattavaa ja muotoiltavaa pahvia, kangasta verhoiluun, ohutta (muropaketin pahvia), puuhelmiä, vanua, sekä terenauhaa. Yleisliimat, kuten Erikeeper sopivat liimaukseen. Aaltopahvia en suosittele istuinosan tekemiseen, sillä istuimen muotoon leikkaaminen on hankalaa ja istuinosasta tulee helposti vino. (kantapään kautta opittu). Puupahvi soveltuu hyvin tähänkin hommaan. Tuolin kankaana on tyttöni pieneksi jäänyt kesäpaita.


Huomio, että kaavan mittasuhteet sattavat muuttua tulostettaessa. Tarkista tulosteesta mitat.  Täsmääkö  istuinosan helmapalan pituus 9cm ja vastaavasti istuinosan etukaaren pituus 9cm. Korjaa mittoja tarvittaessa.

Tulosta kaavat ja jäljennä niiden mukaan Tuolin osat ohuelle pahville. Leikkaa istuinosan palat ja lado päällekkäin liimalla 3 cm korkeaksi. Istuinosan päälle tulee vielä vanua ja alle jalat. Huom! jos muutat istuinosan korkeutta, tämä mitta vaikuttaa myös selkänojan taustakaavan korkeusmittaan, sekä istuinosan etuhelman mittaan. Varmista, että istuinosasta tulee suora ja pahvien reunat ovat tasan.

Jos haluat napit selkänojaan mittaa selkänojan sisäpuolelle tulevalle pahville nappien paikat ja tee neulalla reiät valmiiksi. Kuvassa olen piirtänyt nappien paikat myös istuinosaan, mutta tein istuimen kuitenkin ilman nappeja.

Leikkaa vanu selkänojaan ja istuinosaan. Selkänojan vanu leikataan alahelmasta sentin lyhyemmäksi. Istuinkorkeusmitan alle ei kannata vanua laittaa, jotta selkänojan saa liimattua tiiviisti paikalleen. Itse käytin ohutta vanua, jota laitoin muutaman palan päällekkäin ja ompelin yhteen löyhillä pistoilla.


Liimaa vanut istuinosaan ja selkänojaan. Itse käytin sprayliimaa, joten muovin päällä liimaus. Myös puikkoliima käy hyvin. Paksuja yleisliimoja ei kannata käyttää vanun liimaamiseen, sillä niistä jää helposti kovat "liima kökkäreet" vanun alle.


Verhoilin istuinosan kankaan suoraan istuimeen ilman apupahvia, eli kangas vanun päälle ja kankaan reunat liimalla istuinosan pahviin kiinni. Taita kulmat siististi. leikkaa kaikki kangaspalat kaavojen avulla vähintään sentin kääntövaralla ja leikkaa terävillä saksilla aukileikkaukset kulmiin. Voit jäljentää kaavan kankaan nurjalle puolelle esim. lyijykynällä, näin saat leikattua tarpeeksi reilut kääntövarat ja liimauksessa saat pidettyä mm. selkänojan vanutetun pahvin paikallaan.Selkänojan osat ja istuinosa verhoiltu. Kun selkänojan sisäpuolen kankaan liimat ovat kuivuneet kunnolla, tee vahvalla langalla pistot nappeja varten. 


Tee pistot tarpeksi tiukalle ja solmi langat napakasti yhteen. Tein jokaisen napin piston erikseen ja vedin langan vain kerran pahvin läpi. Nurjalta puolelta oikealle puolelle ja takaisin hieman eri kohdasta. Tiukka solmu ja langan päät jätin pitkiksi. Vasta kun olin tehnyt kaikki napin kohdat pistoin, solmin kaikki langat vielä kertaalle yhteen tiukasti ja leikkasin ylimääräiset langat pois.    


Verhoilujärjestys on seuraava:

1. liimaa kangas istuinosan vanun päälle.
2. Liimaa selkänojan sisäpuoli paikalleen, niin että selkänojan alaosasta 1cm menee istuinkorkeuden alle. Eli liimattava kohta on 1cm:n levyinen. Taivuta käsinojat istuinosan kaareviin kohtiin. Liimauksessa apuna voi käyttää narua, joka kiedotaan tiukasti liimatun kohdan ympäri.
 3. Jos haluat röyhelön helmaan, liimaa röyhelö istuinosan alareunan ympäri. Jätä osa röyhelöstä hieman istuinosan alapuolelle yli roikkumaan.
4. Istuinosan sisäosan liimojen kuivuttua, liimaa selkänojan taustapala. Röyhelö jää taustapalan alle. Tässäkin voit käyttää narua apuna, jotta taustapala pysyy paikallaan napakasti. Pyykkipinnoilla voi puristaa käsinojat ja selkänojan yläosan yhteen.


5. Liimaa kankaalla päällystetty istuinosan helmapala paikoilleen narun avulla.
6. Liimaa terenauha paikoilleen. Käytä valmista nyöriä, letitettyä ohutta lankaa, tai valmista terenauha itse ohuesta narusta ja tuolin verhoilukankaasta.


Liimaa tuoli kangasta ohuelle pahville ja liimojen kuivuttua leikkaa pienellä rei´ittimellä napit.
Jalat voi valmistaa pienistä puuhelmistä, jotka on pujotettu hammastikkuun liiman avulla. Maalaa haluamasi väriseksi ja leikkaa ylimääräinen tikku pois. Tikkuun voi myös jättää hieman pituutta, jos haluaa upottaa jalan kunnolla pahviin.


Ei muuta kuin askartelu intoa kaikille...niin ja kiitos palautteesta edelliseen juttuun:)

Terkuin:Lea

This time i made cute Emma chair. I hope this picture tutorial shows you how i made it.

Best Regards:Lea

13 kommenttia:

 1. Taas mainio ja seikkaperäinen ohje, kiitos siitä.
  Fonttikin näyttää hyvälle, ainakin varsinaisessa tekstissä. Valitettavasti ainakin minun silmilleni tuo oikean reunan sininen teksti kirjavalla pohjalla on hieman hankalasti luettavissa, mutta kyllä minä siitä selviän kuitenkin. Kun ilmeisesti on niin että tekstin
  sinisyys johtuu siitä että kyseessä ovat linkit.

  VastaaPoista
 2. Ja Kännykällä edelleen varsinaisen tekstin tausta kuviollinen, mutta tällä fontilla oleva teksti kuitenkin hyvin luettavissa.

  VastaaPoista
 3. Hieno ja tarkka ohje. Kiitos.

  VastaaPoista
 4. Anteeksi tyhmyyteni,mutta mitä on puupahvi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puupahvi on harmaa erittäin tukeva pahvi, jota saa askartelukaupoista eri kokoisina ja paksuisina levyinä. Sitä on älyttömän helppo leikata paksuudesta riippuen saksilla, tai tapettipuukolla. Rösöt voi hioa hienolla hiekkapaperilla, tai paperisella kynsiviilalla. Pahvia voi maalata käytännössä kaikilla maaleilla, jopa kalustemaalilla. Päällekkäin ladottuna pahvista saa todella tukevaa, lähes puunomaista rakennusmateriaalia.

   Poista
 5. Kaunis tuoli, aivan ihanat nuo napit!

  VastaaPoista
 6. Hieno tuoli. Hyvä ohje, selvästi kerrottu joka osio. kiitos siitä. Pitää kokeilla joku päivä, eli menee siihen listaan tämäkin.

  VastaaPoista
 7. This chair is so beautiful. It's a wonderful tutorial. Thanks so much for sharing and taking the time to write it all out for us.
  hugs♥,
  Caroline

  VastaaPoista
 8. Herkullisen näköinen tuoli! Kiitos ohjeesta, sitä täytyy kokeilla kunhan ehdin...

  VastaaPoista
 9. It's an absolutely beautiful chair. Thank you so much for this incredible tutorial.
  Hugs, Drora

  VastaaPoista
 10. A Beautifully made chair! I love the button tufting and the fabric you've chosen too! :D

  elizabeth

  VastaaPoista
 11. Teimme nukkiskerhossa Emma-tuoleja ohjeellasi, ja hienoja tuli. Kiitos hyvästä ohjeesta! http://nukkisystavat.blogspot.fi/2017/08/elokuun-kerho-su-2782017-klo-1400.html

  VastaaPoista