keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Vintage kaappi/vintage cabinet...

Valmistin Willa Helmiinan ruokasaliin viimeisen puuttuvan huonekalun, Vintage kaapin ajan patinoimalla pinnalla. Ruokasalin muut huonekalut ovat koristeelliset, niin halusin myös kaapista sellaisen. Helppoa tämän kaapin "synnyttäminen" ei ollut, vasta kolmas versio onnistui. Ensimmäinen meni roskiin, toinen onnistui, muta se oli malliltaan liian yksinkertainen, sille tuleekin paikka muualle. Tämä kolmas onnistui tyylillisesti ja työvaiheet olivat niin järkevät, että päätin laittaa myös kaavat teille kuvallisten ohjeiden lisäksi. Kaavoissa on apumitat, joista voi tarkistaa kaavan tulostuksen mittasuhteet. kaavaa on myös helppo muokata pienemmäksi. Willa Helmiinan ruokasali on hyvin korkea tila, joten tein kaapistakin melko korkean, eli ennen kuin alat pahveja leikkaamaan tarkista kaavoista, onko nämä sinun nukkekotiisi sopivat mitat.

Valmistamisessa olen käyttänyt 3:a erivahvuista puupahvia. Huomio, että pahvin paksuus vaikuttaa kaapin sisämittoihin. Puupahvin sijasta voi myös käyttää esim. päällekkäin liimattuja muropaketin pahveja. Liimaus tulee tällöin tehdä huolella painon alla, ettei pahvin väleihin jää ilmataskuja. 

Kaappi on aika työläs valmistaa ja monivaiheinen, mutta kannattaa kokeilla. Lopputulos palkitsee varmasti!


Materiaalit:
Puupahvi 2,5mm + 2mm + 1mm (valinnan mukaan vahvuus).
Yleisliima
Gesso pohjustukseen
saranat 4 kpl:tta
Vesiohenteinen askartelumaali
Säröilyaine
Fimoa koristeisiin
letitettyä ompelulankaa koristelistoihin
Liivatelehtiä ikkunoihin
Pikaliima Fimo koristeiden ja saranoiden kiinnitykseen
Tapettipuukko pahvien leikkaamiseen ja reunojen viimeistelyyn
Paperinen kynsiviila hiontaan
Muropaketinpahvia ovien listoihin.


Tulosta kaavat ja tarkista mitat. Helpoiten saat pahvin leikattua kaavojen avulla, kun liimaat tulostetut kaavat ohuelle pahville ja liimojen kuivuttua leikkaat kaavat muotoonsa. Huomio, että laatikoiden kaavat puuttuvat, Valmista laatikot alakaapin sisämittojen mukaan reilulla maali/liikkumisvaralla!
1. Asettele  kaapin taustalevy ja etulevy päällekkäin.

2. Piirrä laatikoiden alle tuleville hyllylevyille apuviivat .

3-4.  Liimaa hyllylevyt paikoilleen, siten että levyt menevät suorassa linjassa etupuolen aukileikatun yläreunan ja apuviivojen kanssa. Liimaa kaapin pohjaan 2x 2,5mm:stä levyä päällekkäin. Liimaa ylimmäinen levy etu/takalevyn yläreunan kanssa tasan.

5. Liimojen kuivuttua kiinnitä kylkipalat paikoilleen. Huom. kylkipalat on tarkoituksella mitoitettu hieman pidemmäksi ja leveämmäksi, kuin kaapin syvyys/pituus. (hieman helpottaa liimaamista). Asettele kylkipalat tasan kaapin etupuolen ja yläpuolen kanssa (ylimääräiset reunat menevät yli pohjasta ja takaa). Anna kuivua hyvin ja käytä leveää nauhaa apuna liimauksessa.


6. Liimojen kuivuttua leikkaa tapettipuukolla ylimääräiset reunat kyljistä ja hio saumat kauttaaltaan paperiviilalla.
7. Liimaa lipaston tasolevy paikoilleen.

8. Kaiverra yläkaapin kylkiin paikat saranoiden lehdille (sen verran, että saranan saa hieman upotettua)

9. Liimaa saranat pikaliimalla paikoilleen, vältä liiman karkaamista saranan keskiosaan. Leikkaa halutessasi saranan päälle ohuesta pahvista saranan kokoiset palat ja liimaa saranan päälle pikaliimalla. 


10. Liimaa kylkipalat yläkaapin taustalevyyn. (huom kuvassa lipaston tasolevy ei ole vielä paikoillaan).

11. Mikäli valmistat kaapin erivahvuisesta pahvista kuin minä, ota tarkistusmitta ovia ja hyllylevyjä varten.  Mittaa oville korkeus ja leveys yläkaapin  sisämittojen mukaan. Jaa sisämitta  kahdella (2 ovea) ja vähennä siitä molemmista ovista 2mm pituudesta ja korkeudesta. Oville pitää jättää reilu maali/liikkumisvara!

12. Liimaa ovet paikoilleen pikaliimalla. Liimojen kunnolla kuivuttua availe ovia hieman liikkuvuuden tarkistamiseksi, mikäli liimaa on karannut saranan keskiosaan liikuttelulla saa saranoita hieman aukeamaan paremmin.

13. Liimaa koristelista paikoilleen.

14. Valmista laatikot alakaapin sisämittojen mukaan reilulla maali/liikkumis varalla. Mikäli haluat laittaa vetimet, jotka kiinnitetään pahvin läpi, tee reiät laatikon etusarjoihin ennen kasaamista.

15. Valmista koristeet fimosta. Helpoiten saat maalattua koristeet kiinnittämällä ne kaksipuoleiseen teippiin maalauksen ajaksi.

16. Liimaa kaapin yläosa alaosaan kiinni. Valmista muropaketinpahvista koristelistat ovien ympäri. Mikäli ovien väliin jää liian suuret raot, saat listoilla ne umpeen. Pohjamaalaa Gessolla. Mikäli maalia menee saranoihin, pyyhii samantien kostetulla vanupuikolla.
17. Maalaa kaappi säröilyaineen ohjeella vesiohenteisilla maaleilla (Deco Matte). Mikäli maalia menee saranoihin, puhdista välittömästi.

18. Kiinnitä koristeet paikoilleen pikaliimalla.

19. Leikkaa ikkunakalvot liivatteesta hieman suuremmiksi, kuin oviaukot ja liimaa paikoilleen ovien sisäpuolelle Erikeeperillä. Levitä liima pienen pensselin, tai hammastikun avulla, jotta liima ei karkaa näkyvään osaan.
20. Viimeistele laatikoiden reunat ja ovet letitetyllä/maalatulla ompelulangalla. Käytä yleisliimaa. Huom. mikäli laatikon yläreunoihin jää liian suuret aukot, kuten kuvassa vasemmalla, saat koristenauhalla korotettua laatikon yläreunaa hieman ja lopputulos on siisti.
Seuraavassa jutussa kuvia viimeistellystä ruokasalista. Päätin tehdä hieman muutoksia. Muun muuassa tapetit vaihtuvat...Lisäsin myös uusia tapetti printtejä WH:N tuunatut printit sivulle (löytyy ylävalikosta).
Terkuin ja syysterveisin: LeaI made the last furniture my dollhouse dinigroom. I hope these pictures will show, how i made it. I`m very happy the result and the next thing to do is make some minor changes to the diningroom. I have decided to change the wallpapers and other stuff. Best Regards:Lea
5 kommenttia:

 1. Thank you for sharing and explaining how this lovely piece of furniture was created.
  You have a great blog which I love following.
  Hugs, Drora

  VastaaPoista
 2. Hei Lea,
  Kiitos, että jakoit tämän hämmästyttävän kaapin ohjeet. Se on vain kaunista ja rakastan valitsemaasi väriä.
  Iso hali
  Giac

  VastaaPoista
 3. Hei, Lea! Teit upean vaatekaapin! Erityisesti pidän väristä ja ikkunoista. Kaappi on hyvin kaunis ja sisustaa huoneeseen. Kiitos opetusohjelmasta! Hugs, Julia

  VastaaPoista