torstai 19. huhtikuuta 2018

Muna-nojatuolin ohje kaavoineen ja arvonta blogini lukijoille/Egg-Chair tutorial and lottery...

Pitkän tuotekehittelyn ja monien protojen jälkeen sain viimein Muna-nojatuolin mallin mieleisekseni ja tarpeeksi siroksi. Eihän tämä tietenkään täydellinen kopio ole Arne Jacobsenin tuolista, mutta todella lähelle pääsin muotoilussa, ottaen huomioon, että runko on valmistettu pahvista. Tuotekehittelyn mukana tuoleja syntyi muutama ja päätinkin nyt samalla kaavan julkaisun yhteydessä järjestää arvonnan kevään kunniaksi.

Arvonta on blogini lukijoille ja kommentoimalla tämän tekstin loppuosaan olet mukana arvonnassa. Jos et ole vielä blogini "virallinen" lukija, voit liittyä sivuston vasemmasta sivupalkista. Blogin lukijaksi liittyminen ei tietenkään velvoita mihinkään, mutta lukijat tsemppaavat minua tekemään lisää ilmaisia ohjeita nukkisteluun.
Arvonta suoritetaan 30.4 ja palkintona on 
Marimekon Unikko kankaalla verhoiltu Muna-nojatuoli, Marimekko tarjotin, teepannu ja säilytyspurkit. Kaikki tuotteet ovat itse tekemiäni.


 Materiaali suositus kaavalle on Trikoo 
Lycra, koska se ei rispaannu, on tarpeeksi vahvaa ja venyy pituus/leveys suunnassa loistavasti. Sitä löytyy valmiina kymmenissä eri sävyissä ja sitä on helppo maalata "nahan" näköiseksi. Mikäli käytät muuta joustavaa materiaalia, joudut ehkä lisäämään kaavan taustaverhoiluun lisää väljyyttä pohjan alle menevälle osuudelle. Ohuissa puuvilla trikoissa kannatta myös käyttää ompelukoneessa mahdollisimman pientä neulaa ja tikkiä.

Ja tässä ohjeet Muna-nojatuolin valmistamiseen.

Materiaalit:
1mm:n puupahvi tai muu taipuisa ohut pahvi.
2mm:n puupahvi, tai muu paksumpi pahvi.
Verhoiluun joustava trikoo, suosittelen Trikoo Lycraa.
Muropaketin pahvia.
Vanua.
Yleisliimaa.
Pikaliimaa.
Sprayliimaa, tai hyvää puikkoliimaa.
Grillitikku, tai ohut puurima.
Askartelumaalit, mikäli maalaat kankaan.
Kromispray, tai hopea askartelumaali.
Mustaa askartelumaalia.
Fixatiivia maalatun kankaan värin kiinnitykseen.


Kun olet tulostanut kaavan, tarkista ovatko tarkistusmitat pituus/leveys suunnassa samat, kuin kaavassa. Tulostus saattaa muuttaa mittoja!Leikkaa pahvinen runko ja piirrä 1cm:n korkeudelle merkit aukileikkausta varten.


 Leikkaa saksilla/tapettipuukolla aukileikkaukset, kuin kuvassa.Taivuta istuinosaa eteenpäin merkkiviivan korkeudelta.


Taivuta käsinojia eteenpäin.Käännä käsinojat sivulle ja aukileikatut alareunat istuimen alle. Liimaa pikaliimalla ja paina tuolin istuinosaa tarvittaessa pöytää vasten, jotta käännetyt reunat liimautuvat kunnolla. Reunojen kääntämisessä 1cm:n korkeuteen piirretty merkkiviiva tulisi mennä tasan istuimen kanssa.


Taivuta selkänoja kuppimaiseen muotoon.Liimaa yleisliimalla istuimen alle 2mm:stä puupahvista leikatut korokepalat.Tee poralla/sormiporalla grillitikun, tai muun käyttämäsi puuriman paksuinen läpireikä istuimen keskelle. Työnnä grillitikku reiän läpi ja katkaise päältä istuimen tasalle. Laita liimaa molempien läpimeno reikien päälle ja anna liimojen kuivua.

Leikkaa reilun kokoinen vanun pala. Vanun tulee yltää pohjan alle ja käsinojien yläreunaan. Työnnä ensin grillitikun pää vanun läpi ja tarkista, että vanu riittää ympäriinsä. Suihkuta sprayliimaa koko rungon taustapuoleen ja pohjaan. Painele vanu tiiviisti selkänojaan, käsinojiin ja pohjan alle.


Taittele vanuun vekit molemmin puolin sivuille, niin saat vanun liimautumaan pyöreän rungon mukaisesti.Kun liima on kunnolla kuivunut leikkaa ylimääräiset vanut pois.Leikkaa verhoilu kankaat. Lisää kaavaan saumavara. Itse tein vain 0,5cm saumavarat. Muista merkitä saksilla pienet hakit kaavan osoittamille paikoille, jotta saat kohdistettua kaavat oikein.Ompele ensin verhoilun taustapuolen kankaasta käsinojat ja istuin yhteen. Käsinojan ulkoreuna menee tasan hakkimerkin kanssa. Muista hyvät edestakaisompeleet!Ompele verhoilun etu-ja taustapuoli yhteen. Kankaan oikeat puolet vastakkain ja käsinojien hakit vastakkain.Kaarevia kulmia on helppo ommella, kun nostat välillä paininjalan ylös neulan pysyessä paikallaan kankaassa ja pyörität hieman kangasta kankaan reunan mukaisesti.Tee pienet aukileikkaukset saumavaraan, jotta kankaan paikalleen asettelu on helpompaa. Vedä verhoilu paikoilleen ja tue samalla hieman sormilla vanun ulkoreunoja, jotta vanut eivät siirry kankaan mukana.Vedä verhoilun pohjan kangas reilusti istuimen ulkoreunan yli. (Kääntövara) ja tee saksilla pienen pieni reikä grillitikun läpivientiä varten.Asettele verhoilu paikoilleen myös käsinojista. Saumavaran tulisi mennä käsinojan yli kuvan mukaisesti.Aloita verhoilun paikoilleen liimaaminen selkänojasta. Tee kankaan reunaan tarvittaessa muutamat aukileikkaukset ja liimaa kangas alareunasta napakasti paikoilleen pikaliimalla, tai tekstiililiimalla.Seuraavaksi käsinojien kankaan liimaus.


Lopuksi liimaa pohjan alta tuleva kääntövara istuimeen. 
Käännä reunoista 0.5 cm sisäänpäin, jotta saat etureunan käännettyä siististi.
Leikkaa ohuesta pahvista istuinosan pahvi ja sovita nojatuoliin ennen verhoilua. Istuvuuteen vaikuttaa oma kädenjälki, eli miten napakasti olet työn alkuvaiheessa liimannut rungon kasaan. Lisää/vähennä tarvittaessa mittoja.
Jäljennä istuinkaava kankaalle ja lisää reilut kääntövarat jotka hapsutetaan. Asettele kankaan  päälle  muotoon leikattu vanu  ja  ohut pahvi.  Käännä hapsutetut kankaan reunat pahvin päälle napakasti pikaliiman, tai tekstiililiiman avulla.Liimaa verhoiltu istuinpala nojatuoliin pikaliimalla. Mikäli käytät trikoolycraa ja haluat maalata sen, levitä askrtelumaali pienissä erissä vaahtomuovin palasella töpöttelemällä. Aloita esim. pohjasta ja maalin kuivuttua siirry seuraavaan kohtaan. 


Leikkaa tuolin jalat 2mm:stä puupahvista tai puusta/vanerista. Leikkaa myös jalan varsi pyöreästä puurimasta. Tuolissa leikkasin jalan 1,5cm:n tai 1cm:n pituiseksi. Voit itse päättää jalan pituuden ja tuolin korkeuden. Yhdistä osat pikaliimalla/puuliimalla. Mikäli käytät pahvia materiaalina pohjusta ensin Gessolla ja hio rösöt pois. Tee grillitikun paksuinen reikä poralla jalkaan.Maalaa jalka kromispraylla, tai hopealla askartelumaalilla. Maalaa ohutta pahvia mustaksi ja liimaa tassut jalan alle.Yhdistä jalka nojatuoliin pikaliimalla/puuliimalla. Lisätukea voit tehdä jalkaan ohuesta pahvista. Leikkaa jalan halkaisijan pituinen kapea pahvisuikale ja maalaa se mustaksi/hopeaksi. Liimaa pahvisuikale pikaliimalla jalkaan ja nojatuolin pohjaan.


Valmis Muna-nojatuoli. Mikäli maalasit kankaan kiinnitä maali Fixatiivillä. Peitä tuolin jalka muovilla ja suihkauta istuimeen ympäriinsä Fixatiivi.
Omaan Lundby Stockholm kartanoon tein Muna-nojatuolin konjakin ruskeana. Siinä on kuitenkin ohjeesta poikkeava jalka. Tuollaisenaan jalan valmistus oli niin monimutkaista, että päätin yksinkertaistaa ohjetta.


Askartelu iloa kaikille ja osallistukaa arvontaa:)


I made you an Egg-armchair tutorial and 
I will arrange a lottery for my blog readers. The prize is Egg-Chair with Marimekko cloth and some Marimekko dishes, which I have made myself.

25 kommenttia:

 1. Wau! Hieno tuoli ja hyvä ohje. Jospa onni suosisi arvonnassakin.

  VastaaPoista
 2. Kyllä olet taitava ja ihana kun jaat ohjeen meidän muiden kanssa. 🌷🌷🌷
  Ja eihän tuota tiedä jos vaikka vielä onni minua suosisi 😉

  VastaaPoista
 3. Miten hienot olet tehnyt,mukana arvonnassa

  VastaaPoista
 4. Wow,hieno tuoli ja ihanan selkeä ohje.

  VastaaPoista
 5. Upea tuoli. Kiitos hyvästä ohjeesta. Toivotaan, että arpaonni suosii :)

  VastaaPoista
 6. Tosi upea tuoli. Mukana myös arvonnassa.

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana ohje ja ihana palkinto!

  VastaaPoista
 8. Upea palkinto ja ihan mahtavaa kun jaksat tehdä ohjeita meille <3 Kiitoskiitos :) -Minna

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana tuoli ja selkeä hyvä ohje ��Mukana myös arvonnassa

  VastaaPoista
 10. Kiitos todella selkeästä ohjeesta, pakko ehkä kokeilla. :)

  VastaaPoista
 11. Upea tuoli ja hyvät ohjeet. Kiitos. Kumpa onnistaisi arvonnassa! -Mari-

  VastaaPoista
 12. Kiva kun jaoit ohjeen. Olisipa niin hieno ja mieluisa yllätys!
  marja-anneli@luukku.com

  VastaaPoista
 13. Hei Lea,
  Paljon kiitoksia suuresta opetusohjelmasta! Tuoli on kauniisti tehty ja näyttää upealta!
  Iso hali
  Giac

  VastaaPoista
 14. Upea tuoli ja "Marimekko"-tuotteet. Hyvät ja selvät ohjeet. Pitää joskus toteuttaa munatuoli.

  VastaaPoista
 15. mukana olen ja kiitos kun jaksat ja viitsit laittaa meille ohjeen <3

  VastaaPoista
 16. Hyvät ja selkeät ohjeet ja mahtavat palkinnot, mukana ilman muuta :D <3

  VastaaPoista
 17. Ihanan selkeä ohje :) Mukana arvonnassa :D -Jaana-

  VastaaPoista
 18. Kiitos jälleen hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 19. Kiitos mukavasta ohjeesta! Tuoli näyttää tosi kivalta ja ohje selkeältä. Saa nähdä tuleeko minun tuolistani yhtä hieno kuin mallikappale. :)

  VastaaPoista
 20. Hieno tuoli tuli, kiitos ohjeesta, jospa jossain vaiheessa ehtisi tehdä. Sopisi hyvin Villa Jalavaan.

  VastaaPoista
 21. You are amazing - best tutorial ever - thank you

  VastaaPoista
 22. Kiitos! Tämä oli hieno ohje! Yritän ehkä tehdä tuolin barbie koossa samalla idealla :)

  VastaaPoista
 23. Upea tuoli kerrassaan��olisipa ihana voittaa tuommoinen tyttärentytön nukkekotiin.

  VastaaPoista