tiistai 6. lokakuuta 2015

Sähköt osa/Electricity

Sähköt ostin minimaailmasta. Hankin valaisinkiskon, muuntajan ja 6kpl:tta kattovalaisin piuhoja. Tarkoituksena on tehdä niihin itse varjostimet. Valaisinkisko sijoitettiin toisen kerroksen makuuhuoneen sivuseinälle. Takana oli tarrakiinnitys. Johtoja varten toisen ja kolmannen kerroksen lattiaan koverrettiiin muutaman millin paksuiset urat, johon johdot upposivat nousematta lattian yläpuolelle. Johtojen päälle laitoin vielä maalarinteippiä, jotta ne pysyvät paikallaan ja halutussa pituudessa. Huoneiden keskikohtaan porattiin reiät, joista polttimot vedettiin läpi. Johdot jäävät siis lattialautojen alle kokonaan.

Kolmanteen kerrokseen tulee katon alle vielä hirret, joita pitkin sen kerroksen johdot vedetään. Näin ne jäävät hirsien ja katon väliin. Tämän kerroksen iso lastenhuone vaatiikin kattojohtoon vielä jatkojohdon, jotta saan lampun keskelle huonetta.


Valaisinkiskon paksu valkoinen johto menee yläkuvassa vielä seinustalla. Tässä vaiheessa en ollut vielä päättänyt mitä kautta sen vedän, jotta johto ei olisi tiellä leikkiessä. Myöhemmin sain kuitenkin ajatuksen vetää senkin toisen kerroksen lattian läpi aina ensimmäisen kerroksen keittiön lattian läpi, jolloin johto piilotetaan sokkelin alle. Johdon päälle pitää siis tehdä pieni reikä sokkeliin, jolloin sen saa yhdistettyä ulkokautta muuntajaan.


Valaisinkisko, johdot kolmannessa kerroksessa, sekä paksu sähköjohto keittiössä vaativat siis seuraavaksi kotelon ympärilleen. Valaisinkiskolle päätinkin tehdä vale "vale vaatekaapin", jonka taakse kisko piiloutuu ja tarvittaessa sen saa helposti pois paikoiltaan, mikäli johtoja pitää säätää...ja näitähän pitää hieman säätää. Pistotulpat tulee nimittäin olla presiis oikeassa asennossa kiskossa, jotta valot toimivat. Sinne sun tänne niitä "nitkuttelin" ja totesin, että pistotulpan päälle olisi viisainta laittaa teipit, jotta myös pysyvät oikeassa asennossa. Hieman olin pettynyt valojen toimivuuteen ja tästä syystä en halunnutkaan ostaa enempää sähkövaloja taloon. Lisävalaistusta voisi tehdä led valaisimilla, eikä kaikkien valojen tarvitse edes oikeasti toimia.

Nukkekodin ollessa vasta tässä vaiheessa kustannuksia materiaaleista olikin tullut melkoisesti, vaikka tarkoituksena on tehdä kaikki halvalla ja mahdollisimman paljon itse.

Budjetti tällä hetekellä:
Puutavara runkoon 50€
Muuntaja 22€
valaisinkisko 12:sta johdolle 9,65€
sähköjohdot 6klp:tta 16.50€
4 ovea  33,95€
2 nukkea 14,40€
spraymaalit 2kpl:tta ovien ja portaiden maalaukseen n.10€
askartelumaali 5.90€
valkoinen kalustemaali Helmi himmeä 0,25l sisäseinien pohjamaalaukseen 9,25€
Bilteman sytyketikut 3 pakettia lattioihin ja nukkekodin ulkoverhoiluun, sekä kalusteisiin 17,70€
kaksitasoiset portaat 21€
portaat 11,90€

Yhteensä:222,25€

I hide the electricity under the floorboard. Later on i´m going to do a fake wardrobe, that hides inside lighting track.

1 kommentti:

  1. Hei. Olet kyllä uskomattoman taitava ja sisustussilmä on kohdillaan. Itselläni on neljä poikaa ja nuorinkin jo nelos luokalla joten nyt on aikaa harrastella myös itsellä ja olen kanssa jo pidemmän aikaa halunnut oman nukkekodin ja vasta muutama päivä sitten ryhdyin tuumasta toimeen. Olen tehnyt vasta yhden nuken ja parisänky on melkein valmis ja mieheni sahasi ikkunan paikat vanhaan hyllykköön josta pitäisi tulla se nukkekoti runko. Blogistasi on paljon apua ettei tarvitse tehdä ns. kantapään kautta kun joku on jo edellä kulkenut :) Oletko seurannut muita nukkekoti blogeja? Esim Minnan ministelyissä oli hyvä ohje valoista. Säästää paljon rahaa kun koittaa itse pähkäillä tiettyjä juttuja. Tässä sulle osoite niin voit käydä kurkkaamas ton valaistus ohjeen.
    https://minnanministelyt.blogspot.fi/2015/10/tee-itse-led-valaistus-nukkekotiin.html?showComment=1473701348363#c6438617515558823397

    VastaaPoista