maanantai 6. helmikuuta 2017

Antiikkisohvan työohje/Antique sofa tutorial...

Tällä kertaa projektina oli antiikki sohva Willa Helmiinan ruokasaliin. Mallikuva-tasokuva-3d mallinnus tekniikalla käsintekemällä, tai jotakin siihen suuntaan...Valmistin kaksi sohvaa ja taustalla oleva sohva olikin sitten protomalli, niitähän pitää aina tehdä. Ensimmäisen sohvan istuinkorkeus jäi hieman liian korkeaksi ja pituuttakin oli liikaa, joten tein sohvan uudelleen hieman matalampana ja sirompana.Löysin sohvan mallikuvan netistä.


Työvaiheet:

Jäljennä haluamasi sohvan malli oikeilla mitoilla paperille tasokuvana, eli suoraan edestä katsottuna. 


Pilko sohva osiin.  Jäljennä sohvan osat kalvolle tarkasti vedenkestävällä tussilla. Mieti tässä kohdin sohvan rakenne ja liitoskohdat tarkkaan. Erityisesti käsinojien liittymiskohta selkänojaan. Sohvamallissani etu ja takajalat ovat identtiset. Jäljennä selkänojan lisäksi verhoiltavan osuuden kaava. Mallissani on selkänojan pehmuste upotettu, joten tein myös koristelistaa varten kaavan.

 

  Liimaa kalvolle jäljennetyt kaavat ohuelle pahville puikkoliimalla. Tarvittaessa laita kaavat hetkeksi kirjapinon alle suoristumaan. kiinnitä pahvilla tuetut kaavat puupahviin kaksipuoleisella teipillä. Näin kaavat pysyvät paikoillaan, kun kaavat piirretään puupahville.


Käytin 1mm:stä puupahvia, joten jäljensin etu-ja takajalat kahteen kertaan ja liimasin pahvit yhteen.  Tässä vaiheessa voit leikata myös istuinosan pohjan. Mittaa pohjan pituus sohvan jaloista.


Päällekkäin liimatut puupahvit saa siistimmiksi liitoskohdista paperisen kynsiiilan avulla. Hio molempiin suuntiin, kunnes saumakohta katoaa.


 Liimaa sohvan pohja takajalkoihin. Asettele pohjalevy suoraan jalkojen etulistan mukaisesti alareunan kanssa tasan. Anna liiman kuivua hyvin.


Kun takajalkojen liimat ovat kuivuneet kunnolla, liimaa etujalat paikoilleen. Anna liimojen kuivua täysin, niin jatkokäsittely on helpompaa. Tarkista, että pohjalevy ja jalat ovat suorassa.Käsittele sohvan runko Gessolla. Tämä tukevoittaa sohvan rakennetta ja maalaaminen on helpompaa.


 Koristele runko paperinarulla, langalla, tai vaikkapa Fimosta tehdyillä koristeilla. Sohvassani käytin paperinarua. Mikäli koristeet ovat tummat, voit käsitellä rungon vielä kertaalleen Fimolla.


 Sovita koristelistalla koristeltua selkänojaa paikoilleen ja tarkista, että koristenauhat eivät jää käsinojan tai istuinkorkeuden liitoskohdan alle. Sovita samalla leikkaamasi pehmusteen kaava paikoilleen ja muotoile tarvittaessa. 


Halusin sohvaan rustiikkisen ilmeen, joten maalasin rungon ensin kullanvärisellä Deco Matte askartelumaalilla, kun maalipinta oli lähes kuiva, levitin melko paksun kerroksen säröily, eli krakelointi ainetta. Säröilyaine pitää kuivahtaa sen verran, että pinta on hieman kostea, mutta ei tahmea. Lopuksi levitä mahdollisimman nopeasti päällimmäinen maalikerros erisävyistä Deco matte maalia ja maalipinnan säröily alkaa välittömästi. Tässä kohdin ei  kannata hilpasta ulos lenkille, vaan työn kuivumista tulee pitää tarkkaan silmällä, mikäli säröilyaine kuivahtaa liikaa ennen päällimmästa maalikerrosta, pinta ei säröile lainkaan...


Kuivumisaikaan vaikuttaa maalattavan pinnan materiaali ja olenkin huomannut, että puupahvi kuivuu, niin nopeasti, ettei voi käyttää säröilyaineen käyttöohjeessa annettuja aikoja. 


Kun maalipinnat ovat täysin kuivuneet, voit aloittaa sohvan verhoilun. Ensimmäisenä verhoillaan selkänoja ja helpoiten tämä sujuu, kun selkänojaa ei ole vielä liimattu sohvan runkoon. Kankaan alla kaksi kerrosta ohutta vanua ja tukipahvi. Liimaa verhoiltu selkänoja paikoilleen ja tarkista että liitoskohdat tulevat suoraan ja käsinojan tuki asettuu nätisti paikoilleen selkänojan koristelistan kanssa.


Liimaa käsinojien keskipalat paikoilleen pikaliimalla ja anna liimojen kuivua hyvin. Ennenkuin alkaa piirtämään sohvasta tasokuvaa, kannattaakin miettiä etukäteen mistä materiaalista valmistaa käsinojat. Itse valitsin pyöreään käsinojaan suurikokoisen paperipillin ja toiseen rakettitikun. Piirtäessäni sohvan tasokuvaksi, käytin pilliä ja rakettitikkua apuna suunnitellessani käsinojien kokoa ja muotoa. 


Mittaa käsinojien leveys ja pituus. Pituudessa tulee huomioisa, että verhoiltu osuus kiertaa myös käsinojien sisäpuolelle. Verhoilussa käytettävää ohutta pahvia kannattaa pehmittää ja muotoilla samalla materiaalilla, jota olet käyttänyt sohvassa. Hieman pehmennyt pahvi on helpompi liimata paikoilleen oikeaan muotoon, erityisesti tuo pyöreä käsinoja. Pehmitetyn muropaketin pahvin alla vanua ja verhoilukangas. liimaa kangas pahvin ympärille.


Kun käsinojien verhoilupalat ovat kuivuneet kunnolla, liimaa ne ensin paikoilleen vain alareunasta. Anna liimojen kuivua täysin.


Liimojen kuivuttua kierrä verhoilupalat käsinojien ympäri. Pyöreässä käsinojassa kannattaa käyttää tukinarua, kunnes liimat ovat kuivuneet. 


Mittaa istuinosan pituus ja leveys ja verhoile tukipahvin ja vanun avulla. Liimaa paikoilleen. 
Tämän jälkeen valmistin sohvaan putkityynyn paperipillin avulla, sekä kiinnitin tupsunauhan toiseen käsinojaan...ja kuulkaas, ei ollut helppoa tuon kierretyn nyörin teko, polla ei raksuttanut yhtään, joten kysyin neuvoa facebookin nukkekotiharrastajien ryhmästä ja sieltähän vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä:)Siinä se sohva nyt on lopullisella paikallaan ruokasalissa. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Rungon väri ja sinivihreä tafti sopivat loistavasti yhteen. 


Ruokasalista puuttuu vielä vaikka mitä, mutta kaikenlaista on työnalla.
Lopuksi vielä maininta Willa Helmiinan uudesta perheenjäsenestä. Mira Virta valmisti tilaustyönä ihanan Bassetin ja nimeksi tuli, niinkin yllätyksellinen nimi kuin...Prinsessa...kyllä, tämän perheen sukunimihän on Ruusunen, eli saanko esitellä Prinsessa Ruusunen...voi elämä! Kiitos Mira ihanasta koirasta!Kiitokset jälleen kommenteista ja aurinkoista alkavaa viikkoa kaikille. Täällä Hyvinkäällä ainakin on ihan mieletön auringonpaiste!

 This way  you can prepare your antique sofa. Search for a model image and reproduce it in paper. Share the model in parts and draw patterns on a transparent film. Glue the films on cardboard and you have  formulas for making sofa.

 

6 kommenttia:

 1. Ihana sohva! Ja mikä väri! <3 Nyt tuntuu, että Huvikumpu tarvitsee tällaisen :) Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 2. Kaunis sohva ja koti! Hyvä ohje myös! :)

  VastaaPoista
 3. Tarkkaa työtä ja hieno tulos! Paperinarukoriste on kiva idea. Koko huone on todella upea!

  VastaaPoista
 4. Hei Lea,
  Mikä hienoa työtä teit. Rakastan riviä sohvalla. sinun tulkinta on aivan ihana.
  Iso hali
  Giac

  VastaaPoista
 5. Thank you for this wonderful tutorial. Your sofa is simply gorgeous!
  Hugs, Drora

  VastaaPoista
 6. Fantastic idea ! And I love your room divider , it's great !thanks for sharing.

  VastaaPoista